неделя, 31 октомври 2010 г.

Монтесори: Деян плаче за мама

Обещаната втора случка от детската градина на Деян.

Вече стана 1 месец, откак Деян посещава градината, като след първата седмица прекара 1 седмица болен вкъщи и с това прекъснахме напредъка по отношение на привикването с непознатата обстановка. Затова периодът на свикване продължи малко по-дълго.
Та случката е от седмицата след прекъсването.
Водя Деян всяка сутрин и по пътя дотам основното, което го вълнува, е нали ще отида да го взема и в колко часа. Задава въпроса по 100 пъти и аз усърдно давам 100 еднакви и еднакво категорични отговора, така че да разсея у него всякакво съмнение: да, ще отида да го взема точно в 6 часа. Понякога пояснявам, че да, това е след като напази децата (думата е негова).
Отиваме поредния ден и сме закъснели, обувам му набързо пантофите и го изшитквам да влезе, с което прекъсваме заниманието на цялата група (нещо, за което съм предупредена че не е добре да се прави и много ме е срам, но въпреки всичкото ми старание закъснителността ми често е по-силна от мен).
Никой не ни се скарва. Деян влиза, ревящ за мама, една учителка скача от кръга, в който са насядали за да си говорят с децата, и идва до вратата да го посрещне; аз високо и отчетливо (за демонстрация пред Деян) й казвам, че ще дойда да го взема в ШЕСТ ЧАСА, тя показва на Деян ръчния си часовник и къде стои 6 часът на него. Деян продължава да реве, аз му казвам чао, той на мене също, учителката го хваща за ръка и влизат обратно двамата. Затваряме врата, аз се отдалечавам, но оставам да подслушвам - да видя кога ще спре да реве.
Съвсем очевидно, работата на цялата група е прекъсната. Сега всички гледат къМ Деян и учителките се опитват едновременно да го посрещнат и накарат да се чувства добре дошъл, но в същото време и това да не отнема прекалено много от времето и вниманието за останалите деца и общото занимание. Поставила съм ги в изключително трудна ситуация, в която, просто поради факта, че не са майка му, те нямат добър начин да успокоят това ревящо дете, което в момента пречи на всички.
Жени (тя си е действаща учителка и обикновено е там) поема водещата роля в овладяването на мини-сътресението, и взима следните решения, в този ред:
1. Приветства Деян с добро утро и го поканва да влезе.
Деян продължава да реве "искам мама".
2. Жени приканва всички деца: Хайде, деца, да кажем заедно на Деян - къде е отишла майка му?
Всички деца отговарят хорово: "На работа!"
Деян продължава да реве.
3. Жени отново приканва децата: "А кога ще дойде да го вземе майката на Деян?"
Всички деца: "В 6 часа!"
Деян продължава да реве.
4. Жени се обръща директно към него - с отчетлив и категоричен, но не каращ се тон:
"Ама ти не искаш да чуеш нашия отговор! Ти плачеш, защото искаш мама да дойде, но отказваш да чуеш това, което ти казваме - значи ти не търсиш отговор. Ти знаеш, че мама ще дойде да те вземе в 6 часа. Мъчно ти е за мама, добре - имаш право да ти е мъчно, на всеки понякога му е мъчно. Седни си ей там на това столче да си помислиш малко за мама и като си готов, ела при нас."
Деян реве "искам мама" и , изглежда, не отива да седне на предложеното столче.
5. Жени прави следващата стъпка:
"Деян, тук не може да се плачи, защото така се пречи на всички - ние си говорим за нещо интересно и не може да стоиш при нас и да плачеш. Ако искаш ела при нас, а ако предпочиташ да продължиш да плачеш, отиди в тоалетната, там е тъмничко и спокойничко и си поплачи там."
Деян продължава да реве и не тръгва към тоалетната.
6. Жени става, хваща го за ръката и го извежда от стаята - идват към тоалетната и застават заедно пред вратата й, Жени я отваря, но не светва лампата вътре:
"Ето, можеш да влезеш тук и да си поплачеш, или пък можеш да дойдеш долу при нас, но без да плачеш - можеш да си избереш, което повече ти харесва."
Деян ревва още по-силно и тръгва да се връща обратно в групата.
7. Жени го спира:
"Не, долу при нас се идва без да се плаче, а ако плачеш - ето тук можеш да плачеш. Ти как искаш да направим?"
Деян отговаря през рев: "Долу искааам!"
Жени: "Не разбрах, какво искаш?"
Деян, с по-малко рев, за да бъде разбран по-ясно - по-скоро с драматично измъчен хленч: "Долу искам."
Жени: "Добре, значи спираш да плачеш и идваш долу при нас, така ли?"
Деян, с последен остатък от хленч в тона: "Да."
Жени го хвана за ръка и го заведе обратно в групата.

В тоя момент, ако имах шапка, щях да я сваля: такова майсторско отиграване не бих могла да си представя - дори теоретично, ако ме попита някой, не бих могла да измисля такъв ход на реакциите и решенията си.
Случката е илюстративна за подхода, който наблюдавам всеки ден, и показва много ясно основните принципи, които водят поведението на учителките:
- уважение към личността / егото на детето;
- гъвкавост на реакциите, съобразяване с конкретната ситуация;
- предоставяне на пространство за изразяване на емоции (в Монтесори детска градина няма да се чуе "Я се стегни и спри да плачеш, нали си мъж - мъжете не плачат!");
- твърдост и увереност в управляването на ситуацията: абсолютно е ясно кой държи юздите и кой определя правилата. Уважението към детето и неговото - в този случай - стресирано поведение не преминава към разглезване, позволяване на всичко и прекрачване на граници.

Сещам се за множество други начини да се реагира, и се опасявам, че ако аз бях на мястото на Жени, щях да избера един от тях - защото ето какво ми хрумва, че може да се направи:
- да изгубя търпение и да се скарам на детето, защото пречи на останалите (с повишен тон да забраня да плаче);
- да го поставя силом да седне на стол или да го закарам силом до тоалетната;
- да го засрамя публично ("мъжете не плачат" или "ревльо такъв");
- да го игнорирам докато млъкне;
- да го накажа с изгонване извън стаята, така че да не го чувам, и да си продължа занятието; след известно време да отида да го пусна обратно срещу обещанието, че няма да плаче.
Има и твърде лесна противоположна крайност: да го обсипя с персонално внимание и докато го успокоявам и дундуркам, да пожертвам занятието на цялата група.

Балансирането между дисциплина и уважение е едно от по-трудните неща за мен като родител. В ежедневния си контакт с Деян по-често залитам в едната или другата посока (понякога скръцвам със зъби или викам, друг път махвам с ръка и оставям да прави каквото си ще). Липсва ми постоянството, волята и отдадеността да се контролирам толкова добре, че да се придържам в онази твърде тясна граница, в която двете неща се засичат. А когато се излезе извън нея, дисциплината не е дисциплина, а малтретиране, и уважението не е уважение, а глезене или разхайтване.
Нюансите са твърде нежни понякога - в ретроспекция и в спокойна обстановка, анализирайки репликите на Жени, осъзнавам дори, че има разлика между директно насоченото "спри да плачеш" (с по-слабия си по интензивност вариант "недей да плачеш"), което е заповед / команда и изисква отсрещния да се подчини; и избрания от Жени израз "тук при нас не се плаче", който със своята безлична форма не е насочен срещу някого конкретно, а е безстрастно-осведомително заявяване на правило, което важи за всички. Човек може да избере да спази правилото, без това да го накара да се чувства, че се е подчинил, и без да усети егото си уязвено.

Оценявам добре също така опита на Жени в началото да ангажира останалите деца с това да отговорят на Деян къде е отишла майка му и кога ще дойде да го вземе: от една страна, това би могло да свърши добра работа пред него, защото на своите равни той би могъл да се довери по-лесно; от друга, ангажирането на групата с общ проблем би могъл да насочи фокуса на всички обратно към общия им разговор, пък дори и темата в него да бъде изместена с нова - например какво правят майките и татковците докато децата са на детска градина, защо се ходи на работа, оттам - какво е това пари и с парите какво може да се купува (а оттам вече - във всевъзможни посоки). Ако Деян не беше толкова силно разстроен, а малко по-малко - например това се случваше 3-4 дни по-късно, т.е. по-напред в постепенното привикване, - може би точно така биха сработили нещата.

Като разказвам тази случка и начина, по който я интерпретирам за себе си, аз не просто искам да похваля конкретната детска градина и поведението на конкретната жена, а искам също така да споделя собствените си ограничения, защото в крайна сметка от всички нас, които сме родители, един твърде малък процент сме истински подготвени теоретично и практически за такова нещо и все се случва да се дъним в едно или друго и после да съжаляваме или да се чудим къде сме сбъркали. А един професионалист в гледането на деца разрешава ситуации, които се случват и на нас през цялото време; аз просто не очаквах да го прави чак толкова добре. Надявах се в детската градина (по принцип, не конкретната) да са в най-добрия случай приемливо-некадърни в подхода си към детето ми, което не познават и което е просто едно от многото за тях; оказва се обаче, че имам много какво да науча за отношението към децата от хората, на които избрах да поверя Деян. Защото са добре подготвени, опитни и интелигентни хора и има случаи, в които се справят по-добре от мен.

Ще продължа да ги наблюдавам внимателно.

1 коментар:

Анонимен каза...

[url=http://www.mieszkanielublin.vot.pl]tani deweloper lublin[/url]

Simply not true I am undoubtedly an internet Wizard I and You am not making the effort to sell you anything. My family and i am a businesses man that found a better direction to make money which I is going to like to have in common with you. A way you'll can also get in touch with out to billion dollars of people around the world from your website. If I is going to do this, so can you.
Each organized data is supplied. People don't have for you to manually collect to sort out which the data you have amassed, because it has already lately done for you. All you might really have to make sure you do is get hold of the online voters list and procure your campaign on course. Just feel of how much time and power you can save, when in situation of doing the type of paper work upon the campaign list, you can work on other additionally major matters instead, like planning your projects, constructing your new platforms, and currently the like.
At orthopedics Denver customers can get your organized list using orthopedic surgeons situated in Denver, Golden, Littleton and Westminster. Through this valuable list you will have a business of highly recognized Denver, Colorado orthopedic specialists and operating doctors who specialize from joint replacement, sporting medicine, orthopedic trauma, spine, foot and as well ankle (podiatrist), side and elbow injuries, infections, etc.
Which the information available in the directories is going to be compiled by a complete dedicated research team who provides some sort of latest wholesalers list along with i would say the details of their best available investments of dropshipping.
Foil stamping is perhaps relatively expensive, nonetheless at least this feature offers new color options. The downside is just that the foil can sometimes flake, peel or appear blotchy. Additionally, foil stamped business cards tend in which to become worn here at an accelerated value as they become pulled in and out of a huge wallet.
One theme you definitely will select for your individual new bathroom 's Asian style. This theme serves up a different decoration. It could be described in the form of exotic, historical and as a consequence cultural. Their are many variations of Asian precisely bathrooms to choose from which hands you an more comfortable opportunity to chosen the right one particular particular.
You can have connection to an live on the internet voters list. This is anyone of the most powerful concerns voiced through so far. When it placed to be at best obtainable using that election board, the public had most certainty in becoming familiar with that all documents in relation so that it will them would constitute confidential. Due to the quantity of programs most notably this, however, that can be not a conviction anymore. although these sites in just fact conduct proof methods to ensure that no outsider can accidentally nevertheless be signed in, on the inside this recent internet based age where hijackers are to come to be found anyplace and everywhere, there is no confidence by going to all. Which if a enemy group, by chance, gains access in which to that political opt-in list? That may possibly bring about determined trouble, for specified.
Also again, you can possibly find complete subscriber list building packages meant for sale online that do include an letter series. Two critical aspects of using a grasp up series. First, it should provide value to be able to your subscribers. And it's nice if it receives you some money, too. One very easy far to make some money from the particular list is having affiliate marketing. This is such a simple fitting solution because you really don't have to acquire the product. And make hard cash right away off your list.

tani deweloper lublin