събота, 25 април 2009 г.

Шофьорче

Деян го качили вчера на електрическите колички, с които напоследък гледам дечурлигата много бръмчат по площадите. Последно, като минавахме покрай тях с него, аз му обяснявах, че тези колички са за по-големите деца, и му обещах като стане по-голям, непременно да го кача да се вози на тях. Но под "по-голям" определено нямах предвид "с една седмица" :)

Според мен беше абсолютно невъзможно да схване концепцията за, от една страна, натискането на педал за да се движиш, и от друга, въртенето на волан, за да насочваш. Оказало се обаче, че тия сложни операции ни най-малко не го затрудняват. Натискал си и си карал и си завивал накъдето реши - точно като "по-голямо" дете.

Трябва да го видя, за да го повярвам - той е на 1 година и 10 месеца (става днес), а според мен тези колички са предназначени поне за 3+. Трябва да се поинтересувам и какво пише на тях.

Като всяка майка, в момента съм непоколебимо убедена, че детето ми е гениално.

Преобладаващото мнение (не мога да не го напиша и тук, няма да се изтърка скоро), е че Деян ще вземе книжка преди баща си :)

И освен дето се справя, изглежда му и харесва страшно много, защото настанал голям рев и тръшкане, когато трябвало да си тръгват. Ревал и викал "колите, колите".

Между другото, доколкото си спомням като малка официалната версия какво правят колите беше "бууууу" (дори бебешката дума за кола беше "бу-то"). За Деян няма "бу" (не сме го учили на такава дума), а какво прави колата? - "имчии" (="бръмчи").

3 коментара:

Fili каза...

само да кажа, че деян е супер сладък на тая снимка :)

много ми липсва тоя мъник... идея нямам защо ама факт. Марийка днес ме пита какво ми липсва от българия и първото нещо на устата ми беше деян :(

без вуйчо си израстна тва дете и туй то.
па харе до скоро.

hristina03 каза...

Здравейте, попаднах на сайта случайно след ровене в интернет по темата алергии.
На скоро откриха алергия на малката(1г. и 8м.) към млякото, брашното, морковите, ябълките, домашната прах, акарите, влагата и плесента. Виждам че и вие сте с подобна алергия. Ще се радвам ако можете да напишете по-подробно каква диета сте спазвали в началото и след колко време се започва захранването?
Поздрави
Христина

Wynche каза...

Здравей, Христина,
Диетата и изобщо режимът при алергия се състои в пълно изключване на алергените от менюто и съответно от обкръжението на детето.
При Деян на възраст 6 месеца алергията се прояви като средно-тежък атопичен дерматит, направихме тест за 20 алергена при д-р Мустаков и излезе реакция към всички неща, които си изброила. По-специално алергията към млякото, която беше (и продължава да е) максимално силна, е свързана с изключване от менюто не само на млечни продукти (независимо от кое животно), но и на повечето месни - единствените позволени меса бяха пуешко и заешко. (Ние за повече от година оттогава досега сме въвели освен тях, само свинското. Продължава да ни е забранено пилешко, телешко, агнешко.)
Реакцията към пшенично брашно (всъщност глутен) и към морковите и ябълките беше ниска, така че в началото ги изключихме, но в последствие след като проблемът с атопичния дерматит беше овладян и известно време бяхме спазвали много стриктна диета, си позволихме, по предписание на д-р Мустаков, бавно и внимателно да ги въведем едно по едно.
Моето впечатление от д-р Мустаков е много положително, така че ти препоръчвам да се обърнете към него, ако все още не сте се спрели на алерголог и се колебаете.
При твоето дете по какъв начин се прояви алергията?
Ще се радвам да споделя какъвто опит и информация съм натрупала покрай Деяновата алергия, и ако искаш да не е тук, можеш да ми пишеш и на мейл - silviar (at) mail (dot) bg
Разбира се, няма проблем да си пишем и тук - може да се включи и още някой.