петък, 18 януари 2008 г.

Резултати от теста за антитела

Ето ни росни-пресни от алерголога.
Добрата новина е, че вече знаем какво му е на Деян.
Лошата е, че хич не е хубаво и че не е само едно.

Най-силно изразена е алергията към краве мляко и яйчен белтък. Бройката на антителата или каквото е там (числовото изражение на степента на алергичност) е ударила в тавана, налични са и отражения в стойностите на някои елементи от кръвната картина. По всички показатели Деян бил учебникарски случай за млечна алергия - както се изрази докторът, "радост за алерголога".
Към краве мляко е толкова чувствителен, че разпознава молекулата му дори когато е разградена до такава степен, каквато е във Фризопеп-а. Имало едно 5-10% такива случаи.
Минаваме на Прегомин, стискайте палци да се научи да го яде. Докторът каза, че от едно гадно мляко на друго нямало проблем да мине, трудното било от хубаво на гадно. И понеже Деян си е свикнал вече с гнусотийката Фризопеп, би трябвало лесно да се адаптира и към Прегомин.

Другите неща, към които е алергичен, но малко, са брашно (пшеница) - демек глутен - това ако се засили, сме много зян. Също моркови и ябълка - това ни окастря избора на готови пюрета неимоверно много. Също дава чувствителност към картофи. Вероятно това ще е единственият алерген, който ще си позволим да му даваме, защото и без картофи захранването съвсем ще отиде на кино. Не че няма какво да се яде, но детегледачката няма да се справи, а и на бабите ще им е нанагорно. Към околната среда също има алергии - пълната комбинация - домашни микрокърлежи (акари), домашен прах и някакъв полен.

Препоръките от лекаря са следните:
- диета (Прегомин + захранване само с един кратичък-кратичък списък позволени неща)
- саниране на дома - за плюшени играчки "забравете напълно", пластмасови - да не се унасяме (излъчвали някакви не знам си кви си вещества), виж дървени - може. Но да не са боядисани или да са боядисани с хипоалергенна боя.
- комбинация от мазила за поддържане на кожата в некошмарно състояние, вкл. Елоком - кортикостероидния крем, който ни притесняваше, но дофтурът ни успокои, че нямало да има странични ефекти, ако спазваме дозировката, и ни заплаши, че много по-лошият вариант е да оставим кожата да се влоши прекалено
- комбинация от лекарства - антихистамини за различни поводи, с различен начин на приемане, които се взимат по схема

Към котка не е алергичен според теста, но докторът заяви, че ако си вземем Миша, гарантираме на Деян астмата. Считано от днес, Миша вече не е наша котка.

А иначе прогнозите за "израстване" на алергията са неясни - да, в много случаи се израства и можем и ние да се надяваме на това. Кога - докторът не може да се ангажира. Дали - не може да обещае. Зависи от строгостта, с която ще спазваме диетата и другите предписания, от това колко често Деян ще се разболява, и от независещи от нас обстоятелства, да ги наречем за удобство с простичкото "божа работа".

В полето за диагноза пише: Dermatitis Atopica (ср. тежък), Rhinitis Allergica (персист.), НБКМ.*

Контролен преглед след 3 месеца.

------

* НБКМ = непоносимост към белтъка на кравето мляко

6 коментара:

hazel каза...

"Радост за алерголога"...:(

hazel каза...

Ах, успяла съм да пропусна абзаца за Миша и астмата, пък той ме касае съвсем пряко... Затуй ще кажа нещата, дето не ги казах в предния коментар.

Не може според мен да се говори с такава категоричност за в една област, която, както става видно, се налучква и се опипва и се правят експерименти, естествено на чужд гръб. Не ми се е случвало да имам алергично дете, но съм имала болно дете заради недоглеждане на лекар. На четирима лекари, включително таткото. Поискайте второ мнение.

Искам да кажа, че съчувствам за изпълнения с трудности родителски живот, който се оказва повече toil, отколкото joy. Предполагам, че не е трудно да се сдухаш... Наистина ви съчувствам:(

Обаче може ли да рантна със страшна сила и да си кажа гневното мнение (напълно лаишко), че да се лишават децата от ябълка и картоф ми се струва прекалено. Ябълков сок се даваше от втория месец, картофено пюре - от четвъртия. :( Този напредък в медицината не ме кефи.

И последно - Деян е много хубав човек и ще става все по-як, нищо, че е алергичен:)

Анонимен каза...

Хейз, кой според теб лишава детето от ябълка и картофи? Лошият доктор ли?
Надявам се, че не съм те разбрала правилно.

Wynche каза...

@hazel: Навремето проблемът с алергиите наистина не е бил толкова разпространен. При положение, че реагира с антитела на ябълка, картоф и морков, не може да продължим да му ги даваме докато не се изчисти организма (доколкото знам, практиката в такива случаи е да се остави имунната система да "забрави" веществото, което приема за враг).
Благодаря за съчувствието. От друга страна, алергиите стават толкова "модерни", че едно от основните ми притеснения може би ще отпадне, а именно, че може да стане причина за социална изолация. Предполагам, че докато стане ученик, в класа ще има едно поне 10% алергични деца, така че няма да е сам и да се чувства freak. A aко не друго, поне с Калинка ще са си сродни душички - милите, още отсега вече имат сходен жизнен опит.
Що се отнася до второ мнение - мнението на този лекар ни е всъщност четвърто, след Педи1, Педи2 и Дерматоложката. И е дефинитивно, защото човекът е педиатър-алерголог, а изследването за антитела е дава обективни данни, не е тълкование...

hazel каза...

Не знам за 10% от децата, на мен сто процента от любимите ми бебета за миналата година се оказаха алергични:(

Трябва да ви организирам събиране с моята френдка за морална подкрепа и брифинг - тя отгледа едно алергично дете с хиперстрога диета до 2 години и второ с астма.

Иначе за обективността на лекарското мнение няма да споря:)

Анонимен каза...

Здравей, и моето момченце (8 месеца) има подобни резултати - към домашен прах е най-чувствителен и след това АБКМ - само че ние сме на кърма, а аз спазвам диета от 2-рия месец и засега обривите са редки. Исках да ти кажа за акарите какво възнамерявам да правя - една фирма за почистване на матраци ще ползвам а плюшените играчки в фризера за 48 часа. Под новия му матрак бяхме сложили един стар, когато го изхвърлихме зачервяванията сутрин по тила спряха. Така че определено не подценявай и този дразнител. Ние лекарства няма да пием, а само ще ограничим контакта с алергените. Обмислям да купя и един пречиствател за въздух - британската асоцияция на алергичните ги препоръчва - те са нещо като климатик. Пощата ми в гугъл е radostina - ако те интересува нещо повече. Успех