петък, 11 януари 2008 г.

Dermatitis Atooo... абе атопичния дерматит

Заглавието е цитат от педиатърката днес, която искаше да обясни на сестрата каква диагноза да впише в направлението за изследване, което трябваше да ни издаде, но очевидно не беше сигурна в латинското окончание на заболяването и реши да го мине за по-сигурно на български.
Atopica би трябвало да е. Dermatitis бидейки от женски род като tussis (4-то скл.), по аналогия с каквото си спомням от 9-10 клас.
Ако Деян се окаже хуманитарно насочен, бих се радвала да учи латински. Ще си го поприпомня заедно с него.

Д-р Мустаков каза следните съществени неща:
1. Да, възможно е да проявява алергия към нещо, което не сме хванали досега. Например към сгъстители, свързващи вещества или някакви други помощни вещества във Frisopep-a. Както и към самия кравешки белтък, който макар и съвсем разграден, все пак си го има там. Ако Frisopep-a е проблема, ще минем и ние на Pregomin.
2. Да, възможно е също така да няма никаква алергия. В 20-тина-30% от случаите А.Д. не е причинен от алергия.
3. Котешкият алерген си стои в апартамента 6 месеца след махането на котката и основното почистване след нея. В нашия случай вероятно още си стои. Ех, Миша, Миша...
4. В чешмяната вода имало хлор и други глупости (оле), които сигурно дразнят кожата, особено когато е толкова чувствителна вече, и затова по-рядкото къпане му се отразява добре. Това обаче не може да е причинител на проблема. Заръча също да му правим млякото с бутилирана вода (изворна).

Но най-важното е, че на възраст 6 месеца човекът вече е достатъчно голям, за да му направят кръвно изследване за IgE антитела (нещо, което показва към какви алергени реагира). Ще се занимаем с това още в понеделник, ако нещо не се обърка, и се надявам до петък да получим яснота какво се случва, как да действаме занапред и какви са прогнозите. Специално прогнозите за астма са зависими от резултатите от това нещо.
Определи тежестта на А.Д. като "лека към средна".

Предписа един друг крем за мазане (Atoderm), с който да заменим Linola Fett, понеже тя имала недостатъка, че омазнявала не по правилния начин, в резултат на което в определена степен даже пресушавала (нещо свързано с дълбочината, на която работи).
Ако този крем не сработи, предписа Elocom - това е кортикостероидният крем, който широко се ползва в тези случаи, и който много ми се иска да избегнем, но ако се наложи, ще мажем и него. Този доктор вече ще го слушаме буквално, пък ако ще да ни каже да се хвърлим през прозореца. Все на някого трябва да се довериш най-накрая. Не ни е по силите да се справим сами, въоръжени само с Интернет.
Това, което оправда очакванията ми за цялостен и разумен подход, беше, че определи козметичното третиране с кремовете като съпътстващо лечение, което в никакъв случай не може да бъде основно. Близко е до акъла, ама иди го обяснявай на педиатър или дерматолог.
А това, което ме озадачи, бяха встъпителните му думи към нас в началото на посещението ни - цитирам: "Момент само да сетна таймера, че да не се отплеснем."

Разбира се, не можеше да седне да чете моята подробна справка, но я попрегледа, а аз основните milestones ги разказах. Аз като че ли имах очакване да си прибере написаното и да си го картотекира някъде, изобщо да заведе някъде при себе си информация за пациент Деян, ама ниц. Това вероятно само по филмите го има.

Добрата новина е, че даде зелена светлина на захранването с позволение да дадем оризова каша (Baby Rice на Hipp или Синлак на Нестле), царевична каша и картофено пюре. Пиршество.
Деян вчера се е нахвърлил на оризовата каша с огромен кеф, а днес не е искал да я яде. Ще го видим утре, като ми е в ръчиците. Че така по разкази от бабите не мога да разбера защо би ял единия път и би отказал другия.

От няколко дена се буди многократно през нощта и реве неутешимо. Аз почти не разбирам (блажени са бабите защото тяхно ще е царството небесно), но все пак се притеснявам защо така. Свивал се и се гънел като да го боли корем. Другите варианти освен корема са зъбите или сърбящите обриви. Хубав човек, а не може да си стъпи на краката.

Няма коментари: