събота, 20 октомври 2007 г.

Ваксина срещу рак

По повод паричния въпрос, веднъж си водихме теоретична дискусия колко би трябвало да струва лекарство срещу рака, ако се изобрети - дали би било морално да се продава на космически цени, като е животоспасяващо.
Е, вече го има. Ваксина срещу рак на маточната шийка. Евтината струва 400 лв, скъпата - 600.

Абсолютно са прави да искат толкова пари компаниите-производителки, предвид огромната инвестиция, която са направили, за да се стигне до получаването на ваксина.

Смятам обаче, че има по-добър механизъм за разпространението й. Отново Здравната каса :) Определено не са много хората, които могат да си позволят да отделят 400 или 600 лв за тази ваксина. Ако съм производител, бих помислил за варианта: Здравната каса прави ваксинацията задължителна (както е нормално да бъде за всички смъртоносни болести, за които има ваксини) и покрива стойността й; това гарантира на производителя баси и якия оборот, въз основа на който той може да смъкне цената значително, така че НЗОК да не се набутва с по 400 лв за пациентка, а със съвсем позволима сума. Тази сума пък би се взела от родителите като данък и дори няма и да се усети, защото данъкоплатците са много, а бебетата (момичета), които се раждат за година - не чак толкова. Или ако не с данък, може да се удържи от еднократната помощ при раждане на дете, ако детето е момиче. Или за да е по-справедливо - удържа се половината от сумата, независимо от пола на детето.

Не мисля, че ще има родител, който да възроптае. Нали не искаме да умират дъщерите ни. Нито съпругите на синовете ни.

1 коментар:

hazel каза...

Една статия за ваксината:
http://www.slate.com/id/2174850/