понеделник, 29 октомври 2007 г.

Задачки-закачки

Задача за сръчност:
Да се нахрани бебето, като едновременно с това му се изрежат ноктите.
Привидно е лесно, нали - с едната ръка държиш бебето, с другата биберона, с третата хващаш пръстчетата и с четвъртата режеш с нокторезачката.
За двуръките сред нас задачата изисква да разделят ръцете си на зони, които да ползват поотделно, така например главата на бебето се подпира не на цялата лява ръка, а на частта й от лакътя нагоре, така че предмишницата да дойде пред него и самата ръка да е свободна да оперира. Биберонът се подпира с брадичка, след като бебето го е засукало добре, за да не го изпусне. При рязането на ноктите се мери 5 пъти и се реже половин, защото порязването не би било добра идея докато бебето се храни (ще трябва да си поеме въздух, за да зареве, и може да се задави). В същото време трябва да се действа експедитивно, защото за 5 нокътя имате 8 минути (времето, за което бебето изконсумира дозата в биберона); приемаме за улеснение, че с другата ръка ще се занимаем на следващото хранене. Ако не стане нещо и не го отложим, разбира се. Деян си ходи с изрязани нокти на едната и дълги на другата вече четвърти ден.

Задача за сръчност + организация:
Да се даде на бебето лекарство от лъжичка, преди да бъде нахранено. Лекарството е под формата на капки, разтворени в мляко.
С едната ръка се държи бебето, отново в горната й част, за да може да го обхванем и отпред със същата ръка по такъв начин, че да приберем ръцете му към тялото, в противен случай разгневеният гладник ще блъсне лъжичката с лекарството и ще го разлее.
Тук ключът е в подготовката. Бебето не трябва да се взима в ръце, преди да са извършени всички необходими предварителни действия:
- да се приготви формулата или да се стопли кърмата до необходимата температура
- да се развинти биберона с храната и да се гребне от него със стерилна лъжичка
- лъжичката се балансира в хоризонтално положение на подходящо място, така че да не се излее. Аз ползвам за поставка винта, който затваря помпата за кърма.
- шишенцето Зиртек се отваря, като се постави на плота, с лявата ръка се държи, а с дясната се натиска силно надолу с дланта и едновременно с това се завърта. Капват се 3 капки в хоризонтираната лъжичка.
- биберонът се затваря и му се сваля капакът, за да е удобен да се подаде веднага след лъжичката. Иначе бебето е недоволно заради гадния вкус на Зиртека и прави смешни физиономии. (Задача с повишена трудност е да се заснемат физиономиите. Изисква се автоснимачка и перфектна времева координация.)
- да се сложи на бебето лигавник
Чак сега се взима бебето в ръце и се наглася по гореописания начин. В случай, че до този момент то се е вбесило и се мята в ръцете ви, реве и си върти главата рязко насам-натам, жертваме лекарската препоръка Зиртека да се дава преди хранене, защото просто нямаме шанс. Вместо това бутаме биберона и когато някъде към средата на храната бебето се успокои, го вадим, даваме лъжичката и продължаваме храненето.

Задача за организация:
Имате бебе, количка със зимен кош и столче за кола (защракват се на общо шаси), една торба багаж, и лек автомобил в напреднала възраст с багажник, чиято врата, ако не се държи с една ръка, ще ви падне на врата. Трябва да се натоварите на колата, без бебето да бъде оставяно без надзор.
Решение:
Слагате зимния кош на количката, бебето - в него, торбата овесвате на дръжката на количката. Слизате по стълбите, отивате до колата. Торбата слагате пред седалката до шофьора, бебето вадите от коша и го поставяте да легне на шофьорската седалка, разглабяте зимния кош от шасито и го поставяте върху седалката до шофьора. Сгъвате шасито, подпирате го на крака си и отваряте багажника. Придържайки багажника с една ръка, с другата вдигате кората и с внимателно балансиране и малко напрягане на мускулите натоварвате сгънатото шаси в багажника. Затваряте, заключвате, заобикаляте и взимате бебето. Заключвате колата и се връщате в апартамента, гушкайки бебето. Посаждате бебето в столчето за кола, защраквате го с предпазните колани и го сваляте до колата, носейки столчето за дръжката.

Събирам за сборник.

6 коментара:

Анонимен каза...

Ne se opitvam da sym nepremenno svryh-majka: ostavjam koshcheto na kolichkata - s bebe vytre! - i za malko na zemjata. V krajna smetka imam samo dve ryce i e po-razumno (spored men) da gi izpolzvam, za da otvorja sigurno vratata, otkolkoto da izhlopam deteto na poda, zashtoto ne sym go dyrzhala zdravo. I osven tova mozhe da sreshtne tam dolu njakoj allergen, te sa ot polza...
Gruß, A.

Zi каза...

До днес си мислех, че не е възможно някой да разкаже аналогична ситуация по-смешно от Пратчет:) Можело:D Всъщност справяш се идеално - къде точно е казано, че ноктите се режат в един и същи ден!?:)Та те дори не растат еднакво бързо:)
Задачката ти за организация древните гърци са я решили отдавна - вълк, агне, зеле:D За филолог я решаваш просто перфектно!:))И аз така бих постъпила, идеята да оставям нещо на земята никога не ми е харесвала. Още се хиля, за трети път си го чета, моля да бъда извинена за което - знам, че по време на..., хич не ти е смешно:)
А сега сериозно - нещо течно от лъжичка се дава най-лесно когато бебето е легнало някъде. Трябват само 2 ръце. Няма опасност от задавяне - достатъчно е течността да се излее в бузката, а не на езика.

Анонимен каза...

Тъй като се намираме в интернет, смятам, че имам пълно право да оставя коментар, въпреки че през живота си не съм се доближавал до малки деца. ;)
Ноктите не може ли да не се режат, а да се пилят с пила за нокти? Или са твърде меки за подобна обработка? Вярно, по-дълга операция, обаче е по-безопасна - стига въобще да е възможна, естествено.
За вратата на багажника, която не стои отворена, със сигурност се продават необходимите газови амортисьори. Понеже новите са безбожно скъпи, има и на старо. А пък кората на багажника трябва да е завързана за вратата. Това поне може да се оправи с подръчни средства - връзки за обувки.
Мои колеги си държаха столчето за бебе в колите си през цялото време. Единият вярно, че държи колата си на паркинг, но другият си я оставя пред блока. При този подход очевидно няма нужда да се връщаме за столчето.
Абе не е лесна работа майчинската...

hazel каза...

Аз верно съм се откъснала от бебешките неща, но защо е нужно да се режат ноктите по време на хранене?

Освен туй нямах кола като бяха малки, което много ме улесняваше;) Но! Операциите по сгъване на количка ми напомниха за това, че я държахме на партера в кооперацията, а после нагоре до 6 етаж пеша. Та се сетих, че правих някакви магии - държах бебето с една ръка, а сгъвах/разгъвах количката с другата, защото две колички се съхраняваха там и нямаше място...
Неволята, съм забелязала, е невероятен педагог!:)

Също, да не забравя, имам едно подробно указание за гледане на дете на година и нещо, напомнете ми да го публикувам като стане време:)

Wynche каза...

@Gruss:
Няма условие да не се слага по земята. Условието е да не оставиш бебето без надзор, т.е. да го оставиш горе в апартамента, докато ти пренесеш багажа до колата. По земята и аз слагам. Баща му веднъж от стремеж да не сложи кошчето на земята, го сложи върху капака на колата... че и го плъзна навътре за по-стабилно, с едно сърцераздирателно "хррръъъъцц", от което сега имам едни красиви бели следи насред черния металик. Хубаво, че обикновено колата е мръсна, та не си личат.

@zi:
Мерси, егати комплимента! :)
За лъжичката - ще те послушам, мерси! :) Аз отскоро я давам докато е седнал. Подпирам го на възглавници и си седи - като истински човек. Така вече се живее :)

@анон.:
Добре дошъл, ще се представиш ли (поне с ник)? Пила за нокти - има за бебета, да. Струва ми се адски пипкава работа, не съм пробвала. Вярно, че е по-безопасна, но пък е по-времеотнемаща, а и не знам дали ще ми стигне сръчността за такова нещо (а и на Деян търпилото). Предполагам че е за напреднали потребители ;)
Амортисьорите - прав си, само че тя мойта кола ако нещото, дето й е развалено, не я спира от движение - не го оправям. Все не идва ред. Примерно от година се каня да я заведа на тапицер да й оправи провисналия таван - че даже и телефонче съм си взела от една обява на тапицери в кварталния супермаркет - ама така си ми седи в джобите (ето, сега вече знаете какво имало то в джобите си...).
Столчето е най-добре да стои в колата, да, но аз го ползвам много и вкъщи - като на Деян му писне да лежи, го слагам там да седи и да се кокори наоколо си. Освен това той много обича да спи в него. Изобщо, явява се незаменима част от мебелировката на дома.

@hazel:
Ноктите ги режа по време на хранене, защото не смея да ги режа по време на спане - сакън да не събудя едва-що заспалия мрънкател. А през останалото време не стои мирно.
Сгъването на количката с една ръка - мдам, това е една важна функция, която не всяка количка притежава. В това отношение нашата е перфектна (чувствам се предизвикана непрекъснато да й защитавам, най-вече пред себе си, безбожната цена).
Неволята е педагог, викаш. Мдам, и то такъв, който не стачкува. Никога.

Анонимен каза...

Setih se oshte neshto (za lekarstvoto vyv vtechnen vid): chakam bebeto da revne (ne mi se nalaga dylgo da chakam), ama s cjalo gyrlo, i mu izlivam sydyrzhanieto na lyzhichkata v ustata. Zvuchi brutalno, no v dejstvitelnost ne e, osven tova pochti s garancija cjaloto lekarstvo e vljazlo v ustata i ostava tam. Osven tova bebeto za kratko vreme e taka shokirano, che zabravja da kreshti (tozi moment mozhe da se izpolzva da mu se napyha gyrdata v ustata - i togava da se rezhat nokti!).