петък, 28 декември 2007 г.

Дом

Имаме нововъведения и в дома.
Пристигна закупената преди месец секция от АИКО, която се оказа грандиозно предизвикателство за сглабяне, а ние не бяхме поръчали монтаж - не очаквахме да е такъв зор. Наложи се бащата на Веселин да повика на помощ даже един съсед, светнат в дървосглобителните дела, и двамата 2 дена поред се бориха с глупавия, неточен чертеж, с некачествените сглобки, предвидени в комплекта, и с липсите на това-онова в окомплектовката, докато накрая не решиха просто да използват нарязаните скроени дъски и да си сглобят всичко както си трябва, креативно, със собствени материали и инструменти.
В резултат имаме секция, която е значително по-стабилна от предвиденото, и хол като слънце, който най-накрая заприлича наистина на човешки дом - получи някаква завършеност.
Коледните покривки скриват грозотата на масите и допринасят за уюта, а черешката на тортата се явяват свещите в декоративните коледни свещници, с които ни снабдих при онова голямо пазаруване в Метро за украса на дома.
Имаме висока, кичеста и невероятно елегантна елха, на която духащия право в нея климатик скоро ще види сметката. Украсили сме я кичозно - нарочно, защото да се прави не-кичозна коледна украса съдържа вътрешно противоречие - и се получи добре, има разбира се и разноцветни лампички.
Първоначално мислех да си купим пластмасова, за да не караме Коледа "с труп в хола", но после се отказах. Пластмасовите елхи, които видях по магазините, бяха грозни и ми идваха твърде скъпо. Освен това пластмасата не е най-екологичния материал на света, а истинските дръвчета, ако не купуваш от бракониери, поне биват заменени с нови, така че не си навредил особено на "голямата картина".
Обмисляхме и варианта елха в саксия, но се оказа, че такива се продавали само малки. А на Коледа елхата трябва да е голяма, това е закон (понеже е традиция), а аз стриктно следвам коледните закони на Веселиновото семейство. При тях Коледа е голямо нещо. При нас пък тя не е била толкова от значение (повече празнувахме Нова година, и то най-вече като деца - баща ми умееше да създава празничен дух - а като големи вече и тя минаваше вяло). В нашето семейство големите празници бяха рождените дни - тогава човек се чувстваше наистина специален и тогава се подаряваха баш големите подаръци.
За Деяновото семейство мисля ще бъде уместна една комбинация от голяма Коледа и голям Рожден ден, особено предвид че се падат точно на срещуположните точки на годишния цикъл - т.е. няма да има струпване на много празници накуп, а ще си върви равномерно - рожден ден, Коледа, рожден ден, Коледа - като аванс, заплата, аванс, заплата :)

Няма коментари: